Jawapan Kepada Soalan Lazim

Anda tidak menemui jawapan yang anda cari?

Pengendali talian bantuan kami tersedia 24/7 untuk membantu anda +603-2630 8363. Untuk pertanyaan jualan atau pertanyaan pelanggan sila hubungi meja bantuan di info@cartrack.com.my

Kemas kini lokasi adalah berdasarkan pada peristiwa masa. Selang pelaporan yang ditetapkan adalah seperti berikut:

  • Misalnya apabila ia dihidupkan atau dimatikan setiap kali status pencucuhan akan berubah
  • Setiap 3 km perjalanan dalam garis lurus
  • Setiap penyimpangan 10 darjah atau lebih dalam sebarang arah
  • Pengesanan pemalasan berlebihan
  • Menonjolkan apabila melebihi maksimum had laju
  • Sebarang perubahan dalam 5km/j atau lebih daripada had laju
  • Makluman dicetuskan untuk peristiwa seperti memecut/membrek laju atau membelok

Apabila kenderaan keluar dari liputan GPRS/GSM, sehingga 5000 peristiwa kedudukan akan disimpan di dalam peranti dan diteruskan lagi setelah komunikasi GPRS/GSM diwujudkan semula.

Laporan bahan api mempunyai ketepatan 95%. Kami memerlukan maklumat mengenai kapasiti tangki bahan api kenderaan, oleh itu, adalah penting bahawa pemandu anda menghabiskan tangki bahan api semasa dan mengisi ia tiga kali kapasiti. Sistem ini kemudian akan mempelajari tahap atas dan bawah kapasiti bahan api kenderaan, yang akan membolehkan kami memberi anda laporan bahan api yang lebih tepat. Proses kalibrasi akan mengambil masa kira-kira 3 minggu.

Pembaca pemandu akan ditempatkan di papan pemuka anda dan disatukan ke unit penjejakan kami. Kami kemudian akan menyediakan 2 tag ID untuk setiap kenderaan. Setiap tag ID mempunyai nombor unik yang diberikan kepada pemandu dalam sistem kami. Sebelum pemandu memandu kenderaan, dia harus menandakan ID tersebut kepada pembaca dan maklumat tersebut akan ditangkap dalam sistem. Jika dia tidak menandai, akan ada buzzer yang berbunyi.

A. Membrek mengejut – 0.4G
B. Membelok mengejut – 0.34G
C. Memecut melulu – 0.4G

  • Penunjuk lalu lintas merah mewakili tabiat pemanduan yang tidak baik
  • Penunjuk lalu lintas kuning mewakili tabiat memandu yang memerlukan perhatian tetapi masih boleh diterima
  • Penunjuk trafik hijau mewakili kebiasaan pemanduan yang baik

Tidak – sementara nilai akan hampir, akan ada perbezaan kurang dari 5% dari masa ke masa

Pelanggan boleh memberikan kami bacaan odometer yang sebenar setiap tahun dan kami akan mengemas kini peranti dari jauh.

Ya – bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan pada kenderaan dengan CANBus yang menyokong odometer.

Ya. Bateri akan berlangsung selama tempoh yang cukup besar kerana unit akan berada dalam mod tidur dan hanya akan menstrim setiap 2 hingga 4 jam untuk pemeriksaan isyarat. Apabila kenderaan sedang ditunda dan kita perlu mengaktifkan bateri sokongan akan berlangsung selama 4 hingga 5 jam pada mod aktif.

Ketepatan lokasi adalah tinggi dan boleh dikesan pada radius kira-kira 3 meter pada sebarang peringkat. Kelajuan dan jarak perjalanan diukur dengan sistem GPS.