Heading

Penyelenggaraan Bateri Kenderaan Menjadi Mudah: Cara Tetap Selamat Dengan Cartrack

Terdapat salah faham yang biasa bahawa bateri anda hanya perlu dihidupkan semula untuk kekal sihat. Teori yang salah ini telah menyebabkan ramai pemandu terperangkap dengan bateri yang hampir rosak dan keliru, tidak tahu apa puncanya.

Jangan tunggu sehingga lampu bateri di papan pemuka anda berkelip sebelum mengambil tindakan untuk menyelenggara bateri anda. Blog kami adalah panduan berguna yang diperlukan untuk mengurangkan kerosakan dan mengelakkan pembaikan bateri yang mahal.

Mari kita mulakan.

In this article, you will:

 • Mengetahui kepentingan kesihatan kenderaan dan peranan penyelenggaraan bateri
 • Mempelajari jenis-jenis bateri yang popular dan keperluan penyelenggaraannya
 • Memahami bila perlu menyelenggara atau menggantikan bateri kenderaan anda
 • Mendapatkan langkah-langkah praktikal untuk memelihara bateri kereta anda dan memanjangkan jangka hayatnya
 • Menerokai penyelesaian Cartrack yang melindungi bateri kenderaan anda

Kepentingan Kesihatan Kenderaan

Salah satu bahagian kenderaan yang sering diabaikan apabila bercakap tentang kesihatan dan penyelenggaraan kenderaan adalah bateri. Bateri dan enjin adalah dua bahagian yang membolehkan kenderaan berfungsi dan bergerak, tetapi sering kali, tumpuan hanya diberikan kepada enjin.

Mari kita ubah keadaan ini, boleh?

Bateri anda bertanggungjawab untuk menyediakan kuasa kepada enjin dan lampu, membolehkan anda menukar gear dan memulakan perjalanan. Apabila enjin dimatikan, bateri juga membekalkan kuasa kepada semua komponen elektrik lain dalam kenderaan anda, seperti radio atau penghawa dingin.

Bateri yang diselenggara dengan baik boleh mempunyai jangka hayat yang panjang, memberikan prestasi yang boleh dipercayai, dan juga mencegah kerosakan yang tidak dijangka dan mahal. Untuk mencapai ini, ia memerlukan penyelenggaraan yang terbaik.

Tahap-Tahap Penyelenggaraan Kenderaan

Sebelum kita mula memberi tumpuan sepenuhnya kepada bateri kenderaan kita, mari kita lihat gambaran keseluruhan kenderaan anda terlebih dahulu. Apa gunanya bateri yang sihat dan berfungsi dengan baik jika ia beroperasi dengan bahagian-bahagian yang tidak berfungsi dengan efisien?

Untuk memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan sebaik mungkin, penyelenggaraan disarankan setiap beberapa bulan untuk memastikan masalah kecil diperiksa dan dibaiki sebelum menjadi kos yang besar jika diabaikan. Pemeriksaan kenderaan ditentukan oleh jenama, model dan jarak perbatuannya. Berdasarkan tiga faktor ini, pelan penyelenggaraan kenderaan yang berbeza boleh disarankan untuk memastikan setiap bahagian, daripada tayar dan minyak hingga bateri dan enjin, berfungsi dengan baik:

 • Penyelenggaraan Interim Kenderaansome text
  • Ini adalah pemeriksaan asas kecil tetapi penting bagi kenderaan yang disarankan setiap 15,000 km—22,000 km. Ia termasuk pertukaran minyak kenderaan, pemasangan penapis minyak baru, pemeriksaan ringan kenderaan, dan memeriksa sebarang kebocoran. Jenis penyelenggaraan ini disarankan sekurang-kurangnya sekali setahun, walaupun kenderaan anda belum mencapai jarak perbatuan tertentu.

 • Penyelenggaraan Penuh Kenderaansome text
  • Penyelenggaraan ini disarankan sekitar 20,000 km dan merangkumi semua pemeriksaan asas penyelenggaraan kecil. Ia juga merangkumi pemeriksaan beberapa bahagian kritikal, termasuk brek, lampu, stereng, tayar, cermin depan, cecair kenderaan seperti cecair hidraulik dan komponen ujian seperti pemula, alternator, dan bateri.

 • Penyelenggaraan Utama Kenderaansome text
  • Penyelenggaraan ini disarankan setiap 30,000 km—45,000 km dan merangkumi penyelenggaraan semua bahagian kenderaan yang disebut dalam penyelenggaraan kecil dan penuh, serta bahagian lain yang mungkin menyebabkan kereta gagal berfungsi, seperti menggantikan penapis udara, palam pencucuh, dan cecair brek jika tidak diuruskan.

Untuk penyelenggaraan utama, anda juga boleh memasukkan yang berikut untuk memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan tip-top:

 • Pelarasan roda
 • Pemeriksaan suspensi
 • Ujian alur tayar
 • Memeriksa pad brek dan cakera brek

Jika kereta anda masih dalam jaminan, anda perlu menyelenggara kenderaan anda mengikut selang masa yang ditetapkan. Jika ia sudah tamat tempoh jaminan, terdapat lebih fleksibiliti dalam masa dan perkhidmatan yang dilakukan, tetapi untuk memastikan kesihatan kenderaan anda dan nilai jualan semula yang baik, adalah lebih baik untuk mengikuti jadual sebaik mungkin.

Apa yang Terdapat di Bawah Hud Saya? Ketahui Jenis-Jenis Bateri Popular

Untuk memastikan semua usaha yang anda lakukan untuk mempunyai bateri kenderaan yang tahan lama berbaloi, anda perlu tahu jenis bateri yang kenderaan anda menggunakan dan teknik penyelenggaraan yang betul. Bateri boleh menjadi seperti itu; apa yang berfungsi untuk satu jenis mungkin tidak mempunyai kesan yang sama pada jenis lain.

 • Bateri Asid Plumbumsome text
  • Ini adalah bateri yang popular, lebih tradisional, dan paling kos efektif yang kebanyakan kereta di jalan raya gunakan. Ia berfungsi dengan plumbum dan campuran asid sulfurik dan air. Oleh kerana bahan bateri ini, ia cenderung untuk menguap dari masa ke masa, menyebabkan penurunan kuasanya. Penyelenggaraan yang diperlukan untuk bateri ini adalah menambah air suling setiap beberapa minggu.

 • Bateri Litium-ionsome text
  • Bateri ini paling popular dengan kenderaan elektrik dan kenderaan hibrid elektrik yang dipasang. Ia mempunyai nisbah kuasa-ke-berat yang tinggi, penggunaan tenaga yang rendah, dan boleh dikitar semula—sesuai untuk armada elektrik mesra alam. Kelemahannya adalah ia mahal, cenderung untuk terlalu panas, dan sukar didapati di pasaran jika anda perlu menggantinya.

 • Bateri Natrium-ionsome text
  • Bateri ini dicipta sebagai penyelesaian kepada masalah yang ditunjukkan oleh bateri litium-ion. Natrium adalah banyak, lebih mudah diekstrak, lestari untuk digunakan, dan lebih berpatutan daripada litium-ion. Oleh kerana mereka adalah penyelesaian baru, lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum ia akan tersedia secara meluas dan menjadi piawaian industri.

Masalah Bateri: Faktor-faktor yang Mempengaruhi Jangka Hayat Bateri

Bateri kenderaan tidak menyebabkan banyak masalah kepada pemandunya, dan itulah sebabnya kebanyakan pemandu tidak mengambil tindakan kedua terhadap bateri mereka semasa pemeriksaan berkala. Cukup sering mereka tidak melihat masalah dengan bateri sehingga sudah terlambat dan mereka mendapati diri mereka terjebak di tepi jalan memanggil bantuan.

Untuk mengelakkan memanggil trak tarik untuk memindahkan kenderaan anda atau meminta bantuan dari pemandu lain untuk memulakan semula, berikut adalah beberapa tips penyelenggaraan bateri untuk menjaga bateri anda berfungsi lebih lama.

 • Elakkan perjalanan pendeksome text
  • Daripada membuat perjalanan pendek sepanjang hari, lebih baik digabungkan dalam satu perjalanan untuk mengurangkan tekanan pada bateri anda. Bateri anda menggunakan kuasa untuk memulakan kenderaan untuk setiap perjalanan, dengan banyak perjalanan pendek, bateri anda menggunakan lebih banyak kuasa tanpa ia dipulihkan dari alternator. Perjalanan yang lebih panjang membolehkan alternator mengisi semula bateri anda semasa anda pergi.

 • Pastikan kenderaan anda bergeraksome text
  • Semakin lama anda tinggalkan kenderaan anda di garaj tanpa memandunya, semakin cepat bateri kenderaan anda akan perlahan-lahan mati kerana ia tidak mendapat dosa tetap biasa daripada alternator. Dengan peluang bekerja dari rumah yang meningkat, adalah difahami bahawa sesetengah pemandu boleh pergi berhari-hari tanpa menyentuh jalan. Walaupun ini baik untuk dompet anda, ia tidak begitu baik untuk kenderaan anda. Penyelesaian pantas untuk ini boleh membawa kereta anda keluar untuk berputar setiap beberapa hari untuk memastikan bateri anda mendapat casannya.

 • Elakkan suhu ekstremsome text
  • Apabila berbicara mengenai suhu, bateri anda lebih suka suhu neutral. Ini mungkin sukar bagi pemandu di Afrika Selatan yang tinggal di iklim yang lebih panas, tetapi bateri anda berfungsi lebih baik apabila dalam keadaan neutral atau sejuk. Cuba letakkan kenderaan anda di kawasan teduh atau garaj untuk menghadkan pendedahan kepada suhu ekstrem.

 • Bersihkan bateri andasome text
  • Jangan takut untuk membuka hood dan membersihkan. Kakisan (serbuk putih atau hijau kebiruan) dan kotoran sering berkumpul di sekitar skru atau baut yang mengakibatkan hubungan yang buruk, cukup sapukan debu, sapu kotoran yang terkumpul dan lap segala kotoran yang terkumpul di bateri anda. Jika terlalu banyak kakisan, panggil mekanik kenderaan anda untuk membantu menghilangkannya dengan selamat.

 • Servis kenderaan andasome text
  • Menyelenggara kereta anda banyak manfaat dalam memelihara kesihatannya. Biarkan profesional memastikan bateri anda berfungsi sebagaimana sepatutnya dan bahawa ia kekal selamat di dalam kenderaan anda dan tidak bergoncang-goncang.

Walaupun memberikan bateri anda semua perhatian yang diperlukan untuk terus berfungsi, ada masa di mana anda perlu menggantikan unit tersebut dan memulakan semula.

Penyelenggaraan atau Penggantian Bateri Kenderaan Saya?

Malangnya bagi ramai pemandu, bateri bukanlah jenis barang yang hanya dibeli sekali sahaja. Jangka hayat anggaran bateri kenderaan adalah sekitar tiga hingga lima tahun. Seiring masa berlalu, mereka akan haus dan akhirnya perlu digantikan.

Berikut adalah tanda-tanda yang perlu anda perhatikan untuk bateri yang gagal:

 • Pemusingan perlahan: Jika bateri anda mengambil masa satu atau dua minit untuk menghidupkan kereta anda, ini mungkin menandakan bateri anda mula gagal dan sudah tiba masanya untuk diganti.

 • Lampu amaran bateri: Jika lampu amaran bateri di papan pemuka anda menyala, ini bermakna kenderaan anda telah mengesan masalah dengan bateri atau sistem cas dan anda perlu memeriksanya.

 • Kakisan bateri: Kakisan berlebihan atau kerosakan boleh menjadi tanda besar bateri yang tidak sihat. Kebanyakan masa, anda boleh hanya lap bersih kakisan tersebut, tetapi jika ia terlalu teruk, mungkin sudah terlambat untuk bateri anda.

Jika anda melihat tanda-tanda ini bersama-sama dengan kes bateri pecah, kebocoran cecair, atau kes bateri bengkak, malangnya sudah terlalu lewat untuk menyelamatkan bateri dan ia patut diganti.

Walaupun masa tidak tampak untuk menggantikan bateri anda, masih ada beberapa kaedah yang membantu anda memanjangkan hayat bateri untuk beberapa perjalanan lebih.

Senarai Semak Penyelenggaraan Bateri Kenderaan

Kesihatan bateri sering terabai kerana ramai pemandu menganggap bateri hanya perlu dilompatkan semula jika mengalami masalah, tetapi itu jauh dari kebenaran. Untungnya, penyelenggaraan bateri anda adalah agak mudah.

Periksa bateri anda: Sebelum memulakan penyelenggaraan, ambil masa untuk memeriksa bateri anda dan periksa tanda-tanda kerosakan seperti retak, pembengkakan pada kes bateri, atau sebarang kebocoran cecair. Ini adalah petanda pasti kegagalan bateri dan menunjukkan kereta anda memerlukan bateri baru.

Uji voltan bateri anda: Untuk mengesahkan jika bateri kenderaan anda benar-benar kehilangan kuasa, anda boleh menggunakan alat uji bateri untuk mengukur voltan bateri. Bateri yang sepenuhnya dicas harus mempunyai voltan sekitar 12 V. Jika voltan terlalu rendah, mungkin perlu dicas semula atau diganti.

Pastikan terminal bateri sentiasa bersih: Terminal yang kakinya akan melambatkan aliran elektrik dari bateri ke sistem elektrik kereta. Untuk membetulkan ini, gunakan berus wayar atau bahan lap untuk menghapuskan kakisan yang terkumpul di sekitar bateri anda. Jika kakisan sukar dibersihkan, putuskan wayar bateri dan gunakan campuran soda pemanis dan air untuk menghilangkan dengan lembut di sekitar terminal.

Dicas bateri secara berkala: Adakah anda baru-baru ini perasan bahawa bateri anda tidak mengekalkan cas setelah meninggalkan kenderaan anda diparkir berhari-hari? Kenderaan yang jarang digunakan tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk dicas, yang mengakibatkan pengeluaran kuasa yang rendah dan hayat bateri yang lebih pendek. Gunakan pengecas atau penyelenggara bateri sebagai penyelesaian untuk mengekalkan cas bateri anda walaupun tidak digunakan.

Periksa umur bateri: Bateri kereta biasanya tahan antara tiga hingga lima tahun. Jika anda mengalami masalah kerap dengan bateri anda, periksa jika umur bateri adalah penyebabnya. Walaupun bateri anda masih berfungsi dengan baik tetapi sudah hampir lima tahun, pertimbangkan untuk menggantinya sebelum masalah bermula.

Pastikan bateri anda tidak disimpan dengan longgar: Bateri anda tidak sepatutnya bergerak atau bergetar semasa memandu. Ini boleh mengendurkan bateri dan menyebabkan kerosakan dalaman dan korsleting.

Nasihat penyelenggaraan bateri ini berfungsi untuk kebanyakan jenis bateri tetapi bagaimana pula dengan bateri dalam kenderaan elektrik?

Penjagaan Bateri Kenderaan Elektrik Saya

Apabila bercakap mengenai bateri kenderaan elektrik (EV), pengisian berkala adalah cara yang terbaik. Berbeza dengan kenderaan biasa yang bergantung kepada petrol untuk bergerak dari satu lokasi ke lokasi yang lain, kenderaan elektrik bergantung kepada bateri mereka dan berapa banyak cas yang ada untuk membuat perjalanan.

Untuk memastikan bateri kenderaan anda berdaya tahan, teknik-teknik berikut digunakan:

 • Pemeriksaan keadaan cas secara berkala
 • Pemantauan suhu
 • Pemantauan voltan bateri dan kesihatan sel

Ini memastikan pemandu mendapatkan yang terbaik daripada bateri mereka dengan mengenal pasti dengan cepat sebarang masalah dengan bateri sebelum ia menjadi mahal untuk dibaiki.

Lindungi bateri kenderaan anda dan perpanjang jangka hayatnya dengan penyelesaian Cartrack

Jangan terjebak di tempat yang salah kerana masalah bateri anda.

Cartrack, pemimpin industri yang dipercayai dalam keselamatan kenderaan dan pengurusan armada tidak hanya menjejaki lokasi kenderaan anda secara langsung, tetapi juga boleh menjejaki kesihatan kenderaan anda, memantau bateri anda, menyediakan ciri-ciri untuk membolehkan anda menguruskan penyelenggaraan kenderaan dengan lebih baik, dan membantu anda keluar dari situasi berkaitan bateri.

Ciri-ciri Utama Cartrack yang Boleh Membantu dengan Bateri Anda

 • Protector: Protector menyediakan akses cepat dan mudah kepada bantuan perubatan dan tepi jalan secara langsung dari aplikasi mudah alih Cartrack. Mulai dari bantuan kunci kereta, mengisi semula tangki bahan api, menukar tayar, dan bahkan melompatkan bateri anda, Protector akan menghantar bantuan pada bila-bila masa yang diperlukan.

 • Pemberitahuan Kejadian Kuasa (PEN): Dapatkan kelebihan dalam mengawasi cubaan pencabulan bateri atau cubaan pemecahan bateri dengan ciri PEN real-time kami. Terima notifikasi segera apabila bateri kenderaan anda diputuskan, dan bertindak dengan cepat untuk mengurangkan kemungkinan pencurian bateri.

Cartrack Mengambil Kira Kesihatan Bateri Kenderaan Anda

Selain daripada ciri-ciri kami, unit penjejakan kami dikenali kerana kebolehpercayaan dan integritinya. Anda boleh yakin bahawa unit penjejakan kami berfungsi keras 24/7 untuk mengumpul data kenderaan dan memberikan pandangan berharga mengenai perjalanan dan penggunaan harian kenderaan anda, tanpa merosakkan atau memberi kesan negatif kepada bateri kenderaan anda. Ini bermakna anda dapat menikmati penyelesaian penjejakan berikut:

 • Penjejakan Kenderaan GPSsome text
  • Dengan unit penjejakan yang dipasang, anda boleh melihat lokasi langsung kenderaan anda. Ini membolehkan anda mengawasi pergerakan kenderaan anda secara efisien dan dalam masa nyata.

 • Perkhidmatan Pemulihan Kenderaan yang Dicuri (SVR)some text
  • Pada saat anda melaporkan kenderaan anda dicuri, pasukan pemulihan darat dan udara Cartrack segera mengambil tindakan dengan menjejaki kenderaan anda dan berusaha untuk memulihkannya.

 • Jaminan Pemulihan Terhadsome text
  • Jika kenderaan anda dicuri dan Cartrack tidak dapat memulihkannya, anda boleh membuat tuntutan bayaran balik sehingga RM150,000 untuk menggantikan kenderaan yang dicuri. Terma & Syarat terpakai.

Sama ada anda menggunakan Cartrack untuk keselamatan, kecekapan, atau mengawasi kenderaan anda, pastikan bahawa bateri anda tetap dapat memberikan yang terbaik.

Jadi, adakah anda bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada masalah keselamatan kenderaan dan bateri anda? Hubungi Cartrack hari ini untuk penyelesaian keselamatan kenderaan yang dipercayai.

Terdapat salah faham yang biasa bahawa bateri anda hanya perlu dihidupkan semula untuk kekal sihat. Teori yang salah ini telah menyebabkan ramai pemandu terperangkap dengan bateri yang hampir rosak dan keliru, tidak tahu apa puncanya.