Heading

Sistem Penjejakan GPS untuk Kereta: Apa Manfaat Tersembunyi

Dari telefon bimbit kepada jam pintar, kamera digital, dan navigasi waktu nyata, teknologi GPS telah mencapai tahap baru yang menakjubkan. Ramai dari aktiviti harian kita bergantung pada teknologi GPS. Fikirkan tentang ini... bilakah kali terakhir anda menghubungi seseorang untuk meminta arah? Saya pasti anda hanya meminta lokasi terpilih di WhatsApp.

Kuasa GPS tidak hanya penting untuk mencari jalan ke destinasi anda, bersama sistem pengurusan armada yang baik, ia juga akan menjimatkan armada anda banyak wang. Mari kita lihat bagaimana.

Dalam artikel ini, anda akan:

 • Memahami bagaimana GPS berfungsi
 • Melajar tentang manfaat GPS untuk armada anda
 • Meneroka manfaat tersembunyi GPS
 • Melihat kepentingan peranti penjejakan GPS untuk kenderaan anda
 • Mengetahui bagaimana Cartrack menggunakan teknologi GPS untuk meningkatkan produktiviti armada

GPS dan Perkaitan dengan GNSS

Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS) merupakan rangkaian global satelit yang menghantar isyarat radio. Terdapat beberapa konstelasi yang menyediakan perkhidmatan ini, seperti GLONASS (dioperasikan oleh Persekutuan Rusia), Galileo (dioperasikan oleh Kesatuan Eropah), dan BeiDou (dioperasikan oleh China).

Sistem navigasi satelit GNSS yang paling kita kenal adalah Sistem Penyelarasan Global atau GPS dan dibangunkan serta dioperasikan oleh Amerika Syarikat.

GPS adalah satu konstelasi 31 satelit yang mengorbit Bumi. Setiap satelit memancarkan isyarat yang membolehkan penerima melalui kombinasi isyarat dari sekurang-kurangnya empat satelit, untuk menentukan masa dan lokasi.

Tiga Segmen Utama Satelit

Mari kita teroka tiga segmen utama satelit untuk memahami bagaimana teknologi ini berfungsi dan membantu kita mencapai penjejakan lokasi masa nyata.

 • Segmen angkasa: Segmen ini merangkumi semua satelit dalam konstelasi GPS. Mereka menghantar isyarat kepada pengguna berdasarkan kedudukan geografi dan waktu siang atau malam, dan diletakkan dengan cara yang empat satelit berada di atas cakrawala dari mana-mana titik di Bumi. Penerima memerlukan tiga satelit untuk menentukan kedudukan, dan satelit keempat meningkatkan pengukuran serta menyediakan kemampuan untuk mengira ketinggian vertikal suatu titik di atas paras laut.
 • Segmen kawalan: Juga dikenali sebagai kawalan darat, segmen ini terdiri daripada stesen pemantauan yang mengesan sebarang kesilapan yang mungkin berlaku disebabkan oleh gangguan daripada radiasi, masalah elektrik, atau kerosakan. Dari semasa ke semasa, satelit memerlukan arahan untuk membetulkan kesilapan-kesilapan ini.
 • Segmen pengguna: Ini adalah penerima dan penghantar GPS yang kita gunakan dalam kehidupan seharian, seperti telefon pintar, kereta, kamera, dan kapal terbang.

Beginilah cara penjejakan GPS berfungsi pada kenderaan

Satelit, isyarat, dan peranti penjejakan GPS adalah tiga komponen sistem penjejakan global yang biasa digunakan hari ini.

Peranti penjejakan GPS menggunakan proses yang dipanggil trilaterasi untuk menentukan latitud, longitud, ketinggian, dan masa. Trilaterasi adalah pengukuran jarak. Tiga satelit digunakan untuk mengira jarak anda dari masing-masingnya. Dengan tiga jarak ini, trilaterasi dapat menentukan lokasi tepat anda. Peranti penjejakan ini biasanya dikuasakan oleh port diagnostik onboard (OB-II), seperti soket aksesori atau bateri dalaman, yang mengumpul maklumat dan menghantarkannya ke perisian, membolehkan anda menganalisis data.

Satu lagi fakta menarik mengenai peranti penjejakan GPS ialah terdapat dua jenis: aktif dan pasif. Penjejakan aktif memberi pengguna pandangan waktu sebenar tentang penjejakan global. Jenis penjejakan GPS ini adalah pilihan terbaik untuk individu atau perniagaan yang ingin mendapatkan pandangan waktu sebenar tentang kenderaan mereka.

Di sisi lain, penjejakan pasif hanya menyimpan data GPS untuk dilihat pada peringkat kemudian. Ini adalah ideal untuk pengurus armada perniagaan yang terutamanya berminat untuk memantau aktiviti lampau.

Manfaat utama penjejakan GPS yang mungkin anda sudah tahu

Penggunaan teknologi GPS telah menjadi norma kepada ramai orang, anda mungkin sudah tahu tentang manfaat-manfaatnya, tetapi untuk mengingatkan semula, berikut adalah beberapa:

 • Mengetahui di mana kenderaan anda berada pada setiap masa: Penjejakan GPS memudahkan untuk memantau lokasi kenderaan anda dan melihat jika pemandu mengikuti laluan yang dirancang. Ia juga merupakan pilihan terbaik untuk mendapatkan semula kenderaan anda jika dicuri.
 • Mengesan tingkah laku pemanduan berisiko: Dengan penjejakan berdasarkan peristiwa, data telemetri dan input dihantar pada selang masa yang tetap atau apabila satu peristiwa dikesan. Satu peristiwa boleh menjadi apa-apa dari membuka pintu kereta anda hingga pusingan yang kasar, pecutan yang kasar atau memandu melebihi had laju. Pengurus armada boleh menerima amaran tentang sebarang tabiat memandu yang buruk yang boleh menyebabkan kemalangan, keausan kenderaan, dan kos pembaikan yang tinggi.
 • Mengurangkan kos bahan api: Dengan membandingkan laluan-laluan yang berbeza dengan penjejakan GPS dan laporan sejarah, pengurus armada boleh mengoptimumkan penggunaan bahan api dan mengurangkan pembaziran kos. Pengurus armada boleh dengan mudah membandingkan laluan-laluan yang berbeza dengan laporan sejarah dan memilih laluan yang paling berkesan dari segi penggunaan bahan api. Penjejakan GPS juga dapat membantu mengurangkan pengendalian tidak aktif dan memandu melebihi had laju, yang mempunyai manfaat tambahan untuk penjimatan bahan api.
 • Peningkatan perkhidmatan pelanggan: Penjejakan GPS meningkatkan penghantaran dan laluan, mengurangkan masa yang diambil untuk menghantar pesanan. Ini akan meninggalkan ulasan baik bagi perniagaan anda, kerana pelanggan sentiasa yakin bahawa pesanan mereka akan sampai tepat pada masanya.

Manfaat sistem penjejakan GPS

Mari lihat beberapa manfaat penjejakan GPS yang sering diabaikan atau kurang dikenali:

 • Bantuan kecemasan untuk pemandu: Telematik armada yang dikombinasikan dengan penjejakan GPS memberikan akses segera kepada lokasi kenderaan armada anda yang boleh menyelamatkan nyawa. Jika berlaku kemalangan, perkhidmatan kecemasan akan dapat mencapai pemandu anda dengan lebih cepat dari biasa.
 • Perakaunan dan pengebilan yang tepat: Dengan sistem penjejakan GPS, anda dapat melihat dengan lebih terperinci kawasan-kawasan yang menghabiskan bajet anda dan mengurangkan kos, serta membuat anggaran lebih baik tentang berapa banyak yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan setiap hari. Terdapat sedikit atau tiada ruang untuk kesilapan manusia, jadi anda tidak akan menghadapi sebarang belanja mengejut.
 • Meringankan pematuhan cukai: Berkat ketepatan dalam pergerakan kenderaan anda, pemandu tidak perlu lagi mencatat perjalanan mereka secara manual, membantu anda untuk menyusun cukai tanpa kesulitan.

Bagaimana pula dengan pemandu harian?

 • Semak perjalanan lepas anda dan kenal pasti laluan terbaik anda: Terdapat banyak cara untuk anda pergi bekerja, ke tempat pasangan, atau sekolah anak anda. Perjalanan harian ini boleh menjadi mahal jika anda tidak tahu laluan mana yang menggunakan kurang bahan api. Sistem penjejakan GPS yang baik akan menjimatkan masa dan tenaga anda.
 • Kadar premium insurans yang lebih rendah: Kebanyakan syarikat insurans mengambil kira penjejakan kenderaan dan pencegahan pencurian semasa menentukan premium kerana mereka yang tiada penjejakan dianggap berisiko tinggi.
 • Pemantauan mudah keselamatan remaja anda: Anda akan tahu di mana anak anda berada setiap kali mereka di jalan raya, dan anda boleh memantau tabiat memandu baik atau buruk mereka. Mereka mungkin melihat ini sebagai perkara yang menjengkelkan, tetapi sekurang-kurangnya anda akan tahu mereka selamat.

Cari penjejakan GPS terbaik untuk anda, keluarga, dan perniagaan anda

Sama ada untuk kegunaan peribadi atau untuk armada anda. Cartrack mempunyai unit penjejakan GPS yang memenuhi semua keperluan kenderaan. Kami pakar dalam telematik yang menjadikan hidup anda lebih mudah.

Cartrack mempunyai kadar pemulihan kenderaan yang dicuri melebihi 90%, lebih dari 2 juta pelanggan, dan pengalaman selama 20 tahun. Di sini ada bonus: Sekiranya secara tidak dijangka kenderaan anda tidak dapat dipulihkan, anda boleh membuat tuntutan jaminan wang tunai sehingga RM150,000! Terma & Syarat terpakai.

Ciri-ciri yang dibuka oleh penjejakan GPS kami untuk armada dan pemandu:

 • Penjejakan kenderaan secara langsungsome text
  • Dengan sistem penjejakan langsung GPS Cartrack, anda sentiasa boleh mengetahui lokasi langsung armada anda, sama ada dalam keadaan parkir atau bergerak. Anda juga boleh mengakses lokasi secara langsung bagi kenderaan peribadi anda pada bila-bila masa dengan memuat turun aplikasi mudah alih yang mesra pengguna kami.

 • Pemulihan kenderaan yang dicurisome text
  • Jika malangnya kenderaan anda atau salah satu kenderaan armada anda dicuri, yakinlah bahawa pasukan udara dan darat kami yang mahir sentiasa bersedia, siap untuk mengembalikannya kepada anda.

 • Penghantaran untuk armadasome text
  • Sama ada perniagaan e-dagang atau industri farmaseutikal, perisian pengurusan armada penghantaran kami di sini untuk memberikan cara yang paling cepat dan teratur untuk melakukan penghantaran dengan pengoptimuman laluan dan kerja. Dengan ciri yang penuh dengan kelebihan ini:some text
   • Proses ini tanpa kertas dan, oleh itu, mengambil masa yang kurang.
   • Anda boleh menguruskan kerja-kerja berdasarkan laluan atau mengubah keutamaan kerja, pemandu mendapat akses kepada aplikasi.
   • Pemandu terus berhubung dengan mendapat akses kepada aplikasi yang mudah digunakan untuk membantu mereka menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dengan mengurangkan kekeliruan.
   • Pemandu mendapat kemas kini segera tentang pembatalan atau keutamaan pada kerja yang telah diberikan kepada mereka.
   • Pelanggan mendapat komunikasi yang jujur tentang sebarang perubahan dan ETA yang tepat

 • Pemutaran semula laluansome text
  • Dapatkan pandangan penuh mengenai sejarah perjalanan kenderaan armada anda, putar semula perjalanan, dan ketahui jarak dan tempoh setiap perjalanan.

 • Pemantauan tingkah laku pemandusome text
  • Dapatkan akses kepada kad skor pemandu kami, yang menyediakan laporan terperinci mengenai peristiwa yang dipicu, seperti memandu laju, berhenti lama, menikung tajam, dan pengereman keras. Laporan ini akan membantu anda mengenal pasti bidang-bidang untuk peningkatan pemandu anda dan memberikan bimbingan.

 • Geofencingsome text
  • Cipta sempadan maya di sekitar kawasan larangan yang anda ingin pemandu anda elakkan atau kawasan yang anda lebih suka kenderaan anda beroperasi di dalamnya sahaja, dan terima peringatan pada minit kenderaan anda memasuki atau keluar dari kawasan tersebut. Ini akan meningkatkan lagi keselamatan dan keselamatan armada anda. Tetapi tunggu... bagaimana dengan kereta peribadi anda? Kami ada untuk anda! Ciri geofencing berlaku untuk pengurusan armada dan kenderaan peribadi juga. Anda boleh menetapkan sempadan maya yang sama di sekitar kawasan pilihan anda, seperti tempat kerja, rumah anda, atau tempat-tempat yang anda tidak mahu remaja anda memandu ke sana. Dengan cara ini, anda boleh menerima peringatan setiap kali kenderaan anda memasuki atau meninggalkan kawasan ini.

 • Pemantauan bahan apisome text
  • Sistem penjejakan GPS kami, dipadankan dengan platform pengurusan armada kami, akan membantu anda mengesan penipuan kad bahan api dengan mengira jarak yang dilalui berbanding liter petrol yang digunakan. Kami mempunyai platform Mifleet yang boleh membantu anda menguruskan kos armada berdasarkan laporan yang diberikan.

Jamin keselamatan dan jimat premium dengan penyelesaian Cartrack

Apabila membicarakan peranti pintar untuk kenderaan, peranti penjejakan GPS adalah perubahan permainan yang pasti dan penjimat wang. Dan tidak dirahsiakan bahawa Cartrack adalah pemimpin industri.

Hubungi kami hari ini, dan biarkan kami menyenangkan hidup anda dengan penyelesaian penjejakan kami yang komprehensif.

Dari telefon bimbit kepada jam pintar, kamera digital, dan navigasi waktu nyata, teknologi GPS telah mencapai tahap baru yang menakjubkan. Ramai dari aktiviti harian kita bergantung pada teknologi GPS. Fikirkan tentang ini... bilakah kali terakhir anda menghubungi seseorang untuk meminta arah? Saya pasti anda hanya meminta lokasi terpilih di WhatsApp. Kuasa GPS tidak hanya penting untuk mencari jalan ke destinasi anda, bersama sistem pengurusan armada yang baik, ia juga akan menjimatkan armada anda banyak wang. Mari kita lihat bagaimana.